Kastelen en Musea
- Home
- Kastelen en Musea
Kastelen en musea
Kasteel Heeswijk
Enigszins verscholen in het bosrijke Brabantse land tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven ligt het formidabele Kasteel Heeswijk.
<p>
De voormalige waterburcht uit de 11e eeuw staat er na de meest recente restauratie karakteristieker en fraaier bij dan ooit tevoren en toont zich, al naar gelang de lichtval, ieder seizoen net weer even van een andere kant. Hij verandert - haast ongemerkt - telkens van kleur.
<p>
Het interieur van deze burcht hoeft geen geheim voor je te blijven, als je deelneemt aan een van de vele rondleidingen.
Adres: Kasteel 4, Heeswijk-Dinther
Slot Loevestein
Slot Loevestein ligt op een unieke plek. Waar Maas en Waal samenkomen en Gelderland, Brabant en Zuid-Holland elkaar raken.
<p>
In dit oer-Hollandse rivierenlandschap liet ridder Dirc Loef van Horne in 1361 zijn kasteel bouwen. Niet de schoonheid van het gebied, maar de strategische ligging bepaalde zijn keuze.
<p>
De plek was ideaal voor verdediging en om tol te heffen; dat was dan ook precies wat er gebeurde. Loevestein heeft daarna altijd een militaire functie gehad. Als gevangenis waar Hugo de Groot uit ontsnapte in een boekenkist en onderdeel van de Hollandse Waterlinie.
<p>
Juist door dit militaire verleden is het gebied rond Loevestein één van de minst verstoorde cultuurlandschappen van Nederland. Een unieke plek waar natuur en cultuur elkaar versterken.
Adres: Loevestein 1, Poederoijen
Kamp Vught
Kamp Vught was een van de drie Duitse concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het kamp bevond zich in Vught nabij de recreatieplas de IJzeren Man.
<p>
Op de noordoostpunt van het vroegere kampterrein is het museum Nationaal Monument Kamp Vught gevestigd, met daarin, naast het hoofdgebouw met tentoonstellingen, een halve nagebouwde barak, een aantal nagebouwde wachttorens en het voormalig crematorium.
<p>
Je ziet er verschillende foto’s, filmfragmenten, persoonlijke verhalen, brieven, dagboeken en voorwerpen van slachtoffers, daders en omstanders.
<p>
Bezoek ook de fusilladeplaats. Deze is gelegen in het bos naast het museum, op ongeveer 15 minuten lopen. Hier staat een monument met de namen van 329 geëxecuteerde gevangenen.
Adres: Lunettenlaan 600, Vught
Textielmuseum - Tilburg
Het Textielmuseum is een creatief bedrijf. Vakmensen zijn dagelijks aan het werk te zien in het dynamische TextielLab, samen met studenten, ontwerpers en kunstenaars.
<p>
Deze bijzondere samenwerking leidt tot verrassende designproducten, nieuwe technieken en kunstwerken van textiel. Als bezoeker bent u getuige van het hele proces van schets tot product. Een inspirerende ervaring.
<p>
Het museum toont ook het verleden. In de ´Wollendekenfabriek 1900 – 1940´ werken de machines nog allemaal. Op die manier is goed te zien hoe er vroeger werd geproduceerd. Hoe de mensen het werken in de textiel hebben ervaren, wordt verteld in ´Hete Harten Koele Koppen, werken in de textiel vanaf 1860 tot nu
Adres: Goirkestraat 96, Tilburg